Idén 15 éve, hogy elkezdődött az a Megasztár, amelyben megismerte és a szívébe zárta a közönség Rúzsa Magdit. Ezen a hétvégén a Duna Televízió műsorán láthatjuk az énekesnő 2018-as nagykoncertjét, február 22-én és 23-án pedig ismét dupla koncerttel és egy vadonatúj, látványos show-val lép fel az Arénában. 


Szokott visszagondolni a megasztáros időkre?

Érdekes visszanézni azt a gyereklányt, aki elindult ebben a műsorban. Látom, hogy milyen gondolatok voltak akkor a fejemben, és ezekből mi mindent sikerült elérni... Vagy hogyan változtam, formálódtam, hogyan hatott rám a környezetváltás, a sok-sok, leginkább pozitív impulzus. Ma már felnőtt nő vagyok, tudom, mit csinálnék másképp: mégis minden úgy jó, ahogy volt. Sokszor elgondolkodom azon, hogy mi minden történt, és a múltba pillantás erőt is tud adni, amikor picit nekikeseredem, vagy nehézkesebben mozdulok: „Gyerünk, Magdi! Annak idején olyan bátran el mertél indulni, pedig semmit sem tudtál!” Erőt, kitartást, akaratot ad az a gyerek..

Mi a legfontosabb hozadéka az elmúlt másfél évtizednek?

Már akkor is azt szerettem volna, hogy a saját dalaimat énekelhessem, amivel kifejezem a gondolataimat. Ezen az úton maradtam, és sok olyan sláger született, ami már a nevemhez köthető. A legutóbbi albumom, az Aduász már egy teljesen szerzői lemez. Ez mind én vagyok! Megvalósult, amire bátorítottak: „jó, amit csinálsz, írd ki magadból”. Nem játszom hangszeren, dallamokat írok, viszont régóta együtt dolgozom Szakos Krisztiánnal, aki ezekből megcsinálja a zenét. Talán a legfontosabb, hogy a dallam és a szöveg mindig én vagyok, ezáltal igazi az egész. Ezért küzdöttem! Arra vágytam, hogy az emberek életének aláfestő zenéje legyek.

Hogyan születnek a dalai?

Amint jön egy dallam, azonnal fel-énekelem a telefonomra. Pár nappal később meghallgatom, hogy valóban jó-e, vagy netán csak abban a pillanatban tűnt annak. Aztán elküldöm Krisztiánnak, aki készít egy demót, erre írom a szöveget. Folyamatosan jegyzetelek, nyitott szemmel járok, ami megérint, azt rögtön leírom vagy lefotózom. Szövegírás közben ezeket elő tudom venni. Egy-egy mondat vagy kép el tudja indítani bennem az alkotás folyamatát. Gyakran fordulok nagy magyar költőkhöz is: próbálom átélni a világukat, igyekszem tanulni tőlük. Versek között élek, olvasok éjjel-nappal.

Van olyan dal, amelyiknek különösen emlékezetes a története?

Sok, hiszen gyakorta a saját életemből merítek. Talán a legfontosabb az Aprócska blues, amely első gyerekkori szerelmemnek íródott, az elválás pillanata van benne. Amikor ezeket a dalokat énekelem, pontosan látom magamban életem képeit.

Az emlegetett költők közül ki áll a legközelebb önhöz?

Nagy kedvencem Szabó Lőrinc, akinek költészete egyszerre romantikus és szenvedélyes, különösen érzékletesek számomra a leírásai és hasonlatai. De sorolhatnám Pilinszkytől József Attilán át Petőfiig azokat, akikhez különböző lelkiállapotokban fordulok, akik segítségemre vannak az alkotás során

A hétvégén a Duna Televízió mű-során láthatjuk második Aréna-nagykoncertjét. 

Amikor 2006. május 20-án megnyertem a Megasztárt, ott ültem a már elcsendesedett Aréna színpadán, és azt kértem a Jóistentől, egyszer úgy térhessek ide vissza, hogy az emberek miattam, a dalaim miatt vannak ott. Tíz évvel később mindez beteljesült, tizenkétezer ember hallgatta és énekelte velem együtt a dalaimat. Ráadásul két teltházas előadás volt, ami megfogalmazhatatlanul pozitív élmény volt, tele megható pillanatokkal. 2018-ban ismét dupla koncertet adhattam az Arénában, most ez lesz látható két részben.

Hamarosan valami hasonló vár önre: ismét dupla koncertet ad az Arénában.

.Nagyon különleges előadás lesz. A színpad fölött lógva is fogok énekelni! November óta kaszkadőrökkel és artistákkal dolgozom, hogy izgalmas és profi legyen a látvány. Maximalista vagyok, nem szeretek csak úgy csinálni valamit...

Simán belevágott a légi éneklésbe? 

Nem volt egyszerű, ugyanis tériszonyom van. Ám amikor valamit nagyon szeretnék, az adrenalin annyira hajt, hogy bármit le tudok küzdeni. A félelmemnél jobban érdekel, hogy ezzel mit tudok nyújtani a közönségnek.

Hogyan áll össze egy ilyen előadás? A korábbi werkfilmjében látható, hogy elég határozott elképzelésekkel vág bele egy ilyen show-ba.

Ez most is így van, a kollégák tudják is ezt: szeretem látni, „fogni”, hogy mikor mi történik. Az első és legfontosabb a dalok sorrendjének összeállítása, ha ez megvan, elkezdődik a színpadkép kialakítása, majd az apró részletek kidolgozása. A látvánnyal párhuzamosan készül a koncert hangszerelése, hosszú hetekig próbálunk az előadás előtt.

Hogyan indult neki a 2020-as évnek?

A menedzseremmel úgy alakítottuk ki a koncert naptáramat, hogy az év végén az otthonra tudjak koncentrálni. Sok időt töltöttem azzal, hogy lélekben is rákészüljek az ünnepre. Játékos lélekkel vártam, hogy a bennem levő kisgyerek legyen jelen, ne nyomja komor felnőttség, megfelelési kényszer ezeket a napokat. Ilyenkor egyszerűen vagyok és örülök. Jó ilyenkor összegezni is. Számot vetek, átvizsgálom magamat. Egyfajta belső utazás ez számomra, amely közben látom, ki is vagyok én, mi az, ami jó, mit kell esetleg másképp csinálni. Közben szeretek kívánni, célokat kitűzni – olyan ember vagyok, akit ez mozgat. Sokat töprengek azon, mi az, amit igazán szeretnék és ez egész évre lendületet ad.

Az interjút  Bérczessy Gergely készítette

Fotó: Zsólyomi Norbert